sunnuntai 20. huhtikuuta 2014
Tehtävä 3. Sähköinen liiketoiminta
Matkailun, elämystuotannon ja vapaa-ajan kuluttajaverkkokauppa ja siihen vaikuttavia tekijöitä
Matkailun, elämystuotannon ja vapaa-ajan kuluttajaverkkokauppa tulee varmasti kasvamaan tulevina vuosina. Asiakkaiden ostokäyttäytyminen on muuttunut ja muuttuu kaiken aikaa. Lähes jokaisessa kodissa on tietokone, joten pääsy verkkokauppaan on mahdollista. Maksaminen on tehty turvalliseksi, joten sekään ei estä verkko-ostamista. Verkkokauppa vastaa nykypäivän asiakkaan tarpeisiin. Tuotteiden ja hintojen vertaileminen on verkossa helppoa, kuten myös varaaminen/ostaminen (ainakin näin pitäisi olla!). Mitä enemmän verkkokauppoja syntyy, ja mitä enemmän niistä kertyy kokemuksia, sitä vauhdikkaammin kauppa kehittyy ja kasvaa ja verkko-ostamisesta tulee tapa.
Kun asiakkaiden ostokäyttäytyminen ja tarpeet muuttuvat, on yrittäjien seurattava perässä. Verkkokauppa on tullut jäädäkseen. Yrittäjän kannalta verkkokaupan ylläpitäminen on kokonaisedullista verrattuna kivijalkakauppaan. Verkkokaupan ylläpitäminen vaatii toki resursseja sekin, mutta säästöä voi syntyä esim. henkilöstö- ja asiakaspalvelukuluissa, vuokra- ym. kiinteissä kuluissa ja markkinointikuluissa ainakin painatuskulujen osalta jne. Ylläpitoon liittyen tuotetietojen ja hintojen päivittäminen käy nopeasti ja tällä voi olla merkittäväkin vaikutus yrityksen tuottavuuteen, katteeseen ja liikevaihtoon.
Internet vaikuttaa kaupankäynnin arvoketjuun
Internetillä on suuri vaikutus matkailukaupan arvoketjuun. Yritykselle verkkokauppa tarkoittaa useampia myyntikanavia, missä tarjota tuotteita tai palveluja. Myyntikanavien valinnassa on tärkeä arvioida sisään tulevan kaupan määrää sekä välityspalkkioiden ja jakelukustannusten suuruutta. Suurin muutos arvoketjussa lienee tuotteiden ja palveluiden paketoimisen ja lisä- ja oheismyynnin tekemisen mahdollisuus ja helppous. Nettiympäristö mahdollistaa esim. matkailuyrittäjälle yhteistyön muiden alueella toimivien yritysten aivan eri tavalla kuin aiemmin. He voivat tarjota majoituksen, ravintolapalvelut ja oheispalvelut jne ”samalta tarjottimelta”.
Asiakkaan kannalta arvoketjun muutos tarkoittaa lisää valinnan mahdollisuuksia ja mahdollisuuksia vertailla tuotteita ja hintoja. Samalla se kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että asiakas tekee sen työn, minkä aiemmin teki matkatoimisto eli hakee sopivimpia vaihtoehtoja kohteen, palvelujen, hinan yms suhteen. Netti tarkoittaa myös ostamisen helppoutta, varsikin silloin kun yrittäjät ovat koonneet kaikki palvelut vaikkapa yhteisen portaalin alle, kuten esim. Tahko ja Levi. Mielenkiintoisia ovat myös mm. tietyn harrastuksen tai ilmiön ympärille luodut verkkokaupat. Näistä esimerkkinä Responsibletravel.com, joka myy ekologisia matkavaihtoehtoja.
Matkailukauppaan läheisesti liittyville välittäjille (esim. Booking.com) arvoketjun muutos tarkoittaa laajempaa tarjontaa ja uusien asiakaskohderyhmien tavoittamista.
Matkailun tuotantoverkoston toiminta tehostuu liiketoimintaprosesseja sähköistämällä
Sähköistämällä tuotantoverkoston prosesseja yritys voi kehittää liiketoimintaansa ja tavoitella liiketoiminnallisia hyötyjä. Sähköistämällä tuotantoverkoston toiminta nopeutuu ja siitä tulee joustavampaa. Yritys voi kasvattaa tunnettuuttaan ja kehittää toimintansa laatua erilaisten ratkaisujen ja tietoverkon avulla, esimerkiksi toimivan asiakaspalautejärjestelmän avulla. Matkailuyrittäjä saa käyttöönsä useita eri myyntikanavia eli mahdollisuuden laajentaa markkina-aluettaan. Työtä voidaan tehdä pienemmillä resursseilla, kustannustehokkaammin ja vähemmillä välikäsillä. Mitä vähemmän välikäsiä, sitä suuremmaksi jää yrittäjän oma osuus hinnasta. Verkko mahdollistaa myös uusien palvelukokonaisuuksien luomisen. Tuotetietojen muuttaminen ja päivittäminen on nopeaa eli tieto on helppoa pitää ajan tasalla. Markkinointi tehostuu hakukoneoptimoinnin ja sitä myötä yrityksen löydettävyyden parantuessa. Sähköiset markkinointikanavat tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia tavoitella niin nykyisiä kuin uusiakin asiakasryhmiä. Muita konkreettisia tapoja tehostaa liiketoimintaprosesseja on mm.: taloushallinto ja sähköinen laskutus, asiakkuudenhallintajärjestelmä CRM, sähköiset toiminnanohjausjärjestelmät (esim. markkinointi tekee mainostoimistotilaukset järjestelmän kautta sähköisesti). Oma lukunsa ovat kokouskäytäntöön liittyvät sähköiset ratkaisut kuten videokokoukset ja Live Meetingit ym. Sähköinen liiketoiminta tuo myös tehokkuutta tiedonkulkuun mm. intranetin avulla.
Globaalit jakelujärjestelmät ohjaavat yritysten sähköistä kauppaa
Globaaleilla jakelujärjestelmillä tarkoitetaan kanavia eli nettisivuja ja –palveluja, joissa yrityksen tuotteet ovat esillä (näkyvyyskanavat) tai myynnissä (myyntikanavat). Esimerkkejä näkyvyyskanavista ovat useimmiten maksuttomat yhteisöt ja sosiaaliset sivustot, vertailu- ja suosittelusivustot, sosiaalinen media ja kaupalliset sivustot, portaalit ja mainossivustot. Sähköisiä myyntikanavia ovat GDS-kanavat, aggregaatit eli kokoamispalvelut, hakurobotit, Online-matkatoimistot, kivijalkamatkatoimistojen ja matkanjärjestäjien kotisivut, keskusvaraamot, omat verkkokaupat tai –varaamot sekä sosiaalinen media.
Globaalit jakelujärjestelmät ohjaavat mm. hinnoittelua ja komissiokäytäntöä. Hotellielinkeinossa käytettävät varauskanavat/järjestelmät mahdollistavat globaalien GDS-kanavien päivittämisen suoraan kanaviin. Tämä tekee hinnoittelusta joustavaa ja kysyntään voidaan reagoida nopeasti. Jakelukanavat ohjaavat myös kulloisenkin hintatason määrittelyä, koska vertailu kilpailijoiden hintoihin on helppoa. Esim. suurissa hotelleissa, hotelliketjuissa ja lentoyhtiöissä hinnoittelusta vastaa revenue management, joka on keskeinen osa yritysten liiketoimintaa. Globaalit jakelukanavat monipuolistavat ja useimmiten myös kasvattavat yritysten asiakaskuntaa, joka kansainvälistyy ja muuttuu heterogeenisemmaksi tarjonnan laajentuessa uusille markkinoille ja varaamisen tullessa aina vaan helpommaksi.
Lähde: Mikkonen, Kirsi, MSL14 luentomateriaalit 26.-27.3.2014
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti