
Kuvaavana esimerkkinä mobiilikaupan tulevaisuudesta kansainvälisiä lentoyhtiöitä koskeva tutkimustulos:
Lontoossa majaansa pitävä WorldPay teki maalis-toukokuussa 2013 tutkimuksen "Alternative Payment and Distribution Landscape: Airline Distribution Channels", jossa kysyttiin 68 kansainväliseltä lentoyhtiöltä maksamiseen liittyviä asioita. Tutkimuksen mukaan jopa 83 % lentoyhtiöistä uskoo, että niiden merkittävin kehittämiskohde on uuden maksuteknologian kehittäminen ja käyttöönottaminen – ja nimenomaan mobiilin hyödyntäminen sekä maksuvälineenä että jakelukanavana. Asiakkaiden vaatimukset, kilpailutilanne ja liiketoiminnan kasvavat tuottovaatimukset ohjaavat lentoyhtiöitä mobiilimaksamisen pariin. Kasvun nopeutta kuvaa, että mobiilimaksaminen lisääntyi vuosien 2012-2013 välisenä aikana 10%:sta 25%:iin.
IMRG CapGeminin tekemän tutkimuksen mukaan ajanjaksolla 11/2013 - 01/2014 kolmannes kaikesta verkkokaupasta tehtiin mobiililaitteilla - ja kasvu jatkuu. Kasvun edellytys on maksamisen helppous, yksinkertaisuus, nopeus ja turvallisuus. Onnistunut mobiilisovellus lisää verkkokaupan trafiikkia, sisään tulevien eurojen määrää ja uusintaostojen määrää.
Mobiilin käyttö maksuvälineenä ja sovelluksena
Mobiilimaksamisen tavat ovat: mobiili-internet laskutuspalvelu, luottokorttiin pohjautuva mobiilimaksu ja lähimaksaminen (NFC, RFID, QR-koodi jne).
”Matkapuhelin ja luottokortti yhdistyvät lähiaikoina” otsikoi Helsingin Sanomat artikkelissaan 16.1.2014. Artikkelissa kerrotaan nuoresta miehestä, joka etsii puhelimen sovelluksen avulla kaupan sijaintia Itäkeskuksessa. Hän voisi myös maksaa ostoksensa puhelimellaan, jos olisi ladannut puhelimeensa maksamiseen vaadittavan sovelluksen. Suurimmat pankit ovat nimittäin jo tuoneet markkinoille mobiilipankkinsa, jotka toimivat verkkopankin tavoin. Suomessa kehitys tosin on ollut hitaampaa kuin muissa Pohjoismaissa johtuen Nokia-puhelinten yleisyydestä, sovelluksen kun on voinut ladata vain iPhoneen ja Nokian malleista vasta Lumiaan.
Hesarin artikkelissa kerrotaan myös, kuinka matkapuhelimen mahdollisuudet ovat innostaneet pankit ja teleoperaattorit kehittämään mobiilien nettipankkisovellusten lisäksi kokonaan uudenlaisia palveluja ja maksutapoja. Danske Bank mm. on tuonut markkinoille kännykkänumeron perusteella toimivan rahansiirtopalvelun, jolla voi siirtää pieniä summia käyttäjältä toiselle. OP-Pohjola on puolestaan kehittänyt Pivo-sovelluksen, jolla voi seurata omia korttiostojaan, ja johon voi liittää Cityshoppari-etuohjelman.
Luottokortin ja matkapuhelimen yhdistyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että asiakas voi pian maksaa kaupan kassalla kaikki ostoksensa kännykällä. Tämä on kokeiluvaiheessa ja monessa maassa, mm. Italiassa ja Puolassa.
Lähimaksu eli pienten, alle 25 €, maksavien ostosten maksaminen ilman pin-koodia, kännykkään tai maksukorttiin liimatulla sirulla luonnistuu Suomessa jo mm. Keskon rautakaupoissa ja Fazerin työpaikkaravintoloissa. Tämän vuoden aikana lähimaksaminen otetaan käyttöön myös ruokakaupoissa.
Mobiilin käyttö sovelluksena lisääntyy kovaa vauhtia. Yritykset toimialaan katsomatta ovat ottaneet mobiilin omakseen. Karttapalvelut, pelit, sosiaalisen median palvelut ym ym alkavat olla suurimmalle osalle suomalaisia ja eurooppalaisia joka päivä käytettyjä mobiilisovelluksia – ikään katsomatta. Matkailualalta esimerkkeinä Suomesta mm. VR Mobiili, josta voi hakea junien aikatauluja, seurata liikennetilannetta ja ostaa lippuja. Tässä.fi kertoo pääkaupungin lähimmät palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat. Eat.fi:stä löytyy lähimmät auki olevat ravintolat ja asiakkaiden arviot niistä. eBookers.fi-mobiilisovelluksen avulla voi varata hotellihuoneita, lentoja ja matkapaketteja. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka, mikä kertoo mobiilin menestyksekkäästä nykyisyydestä ja arvatenkin loistavasta tulevaisuudesta.
Lähteet:
http://www.ecommerce-europe.eu/public-affairs/e-payments
http://www.mobilepaymentstoday.com/article/230699/Airlines-to-boost-investment-in-mobile-payments
http://www.paymentscardsandmobile.com/category/payments-news/
Helsingin Sanomat 16.1.2014, s. A6-7, Anni Lassila ja Esa Juntunen
Kuva: google.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti