
”Elämys on merkittävä ja ikimuistoinen kokemus, joka parhaillaan muuttaa kokijaansa. Se on aina subjektiivinen kokemus ja useiden eri tekijöiden summa.” Näin ovat itseäni viisaammat määritelleet sanan elämys. Elämme elämystaloudessa ja elämykset ovatkin vahvasti mukana värittämässä nykyihmisen elämää niin arjessa kuin juhlassa. Kaikilta elämänaloilta pitäisi löytyä jotain elämyksentynkää. Ja tulevaisuudessa tarve ei varmasti ainakaan vähene, pikemminkin päinvastoin. Miten tähän sitten oikein on tultu?
Ensin vähän historian havinaa
Isoäitimme ja häntä vanhemmat ihmiset tyytyivät vähempään kuin me, he eivät arjen pyörittämiseltään elämyksiä osanneet kaivata. Agraaritaloudessa tärkeintä oli saada elintärkeät tuotteet hankituksi tavalla tai toisella eli leipää pöytään ja parhaana päivänä silaavaakin siihen päälle. Teollistuminen ja sen mukanaan tuomat hyödykkeet helpottivat ihmiselämää ja kohta olimmekin jo tilanteessa, missä perustarpeet oli pääsääntöisesti tyydytetty. Kun kaikkea oli saatavilla jopa liiankin kanssa, alkoivat ihmiset vaatia palvelua ja palveluksia. Ravintolassa haluttiin ruuan ja juoman lisäksi makua ja laatua kohteliaan palvelun ja hymyn kera tarjoiltuna, kotisiivoukseen hankittiin apua siivousfirmalta ja ulkona juoksemisen sijaan alettiin kuluttaa juoksutossuja kuntokeskuksen juoksuhihnalla. Siirryttiin palvelutalouteen ja palveluyhteiskuntaan. Suomen BKT:sta tulee tälläkin hetkellä noin 70 % palvelutaloudesta eli kyseessä on merkittävä taloudellinen tekijä. Elämä helpottui, tekniikka kehittyi, vapaa-aika lisääntyi ja sen arvostus kasvoi. Tämä johti siihen, että me hyvin koulutetut ja kaiken nähneet elintasoihmiset halusimme lisää, jotain vielä enemmän. Halusimme elämyksiä. Jotain, joka irrottaa arjesta, synnyttää kicksejä, värisyttää ja vapisuttaa. Siirryimme elämystalouden aikakauteen.
Elämystalous nyt ja tulevaisuudessa
Suomalaiset taloudet käyttävät jo noin 25 % tuloistaan erilaisten elämystalouden palveluihin, kuten matkailuun, ravintolanautintoihin, harrastuksiin ja viihteeseen. Henkensä uhalla ollaan valmiita kokeilemaan omia rajoja niin ilmassa, maassa, vedessä kuin veden pohjassakin. Elämyksiä haetaan entistä enemmän myös kotisohvalta käsin eli tietokonetta, iPadiä tai älypuhelinta näpsytellen. Teknologian avulla tuotetaan kaiken aikaa mitä innersiivisempiä verkkoelämyksiä kansalaisten koukuttamiseksi. Yritykset rekrytoivat diginatiiveja voidakseen tuoda palvelunsa 2010-luvulle ja yrittäessään pysytellä mukana kehityksen vinhassa vauhdissa. Tuotetaan elämyksellisiä videoita ja pelejä, jaetaan ainutlaatuisia kuvia muiden ihmeteltäväksi, keksitään tarinoita ja niin edelleen. Teknologia muuttuu koko ajan ja se muuttaa myös ihmistä eli asiakasta. Ei ole vaikea ennustaa, että elämysteollisuus jatkaa kasvamistaan.
Elämysbisneksessä toimivien tulee aprikoida, kuinka heidän nykyistä tarjontaansa voisi parantaa ja laajentaa hyödyntämällä uusia, ennen käyttämättömiä keinoja. Suomeksi sanottuna kyse on
![]() |
Elämyskolmio-malli |
teknologian hyödyntämisestä elämyksiä tuotettaessa. Millaisia elämyksiä tuotetaan, mikä on todellisuuden ja mikä virtuaalisuuden osuus. Näitä asioita sopii pohtia vaikkapa Pine & Kornin Multiverse-ajatteluun syventymällä ja Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEOn kehittämän Elämyskolmio-mallin verkkokalvolleen kopioimalla.
Tuotteistamisesta
Jotta elämysteollisuus kasvaisi tulevaisuudessakin ja yhä useammista palveluista saataisiin synnytettyä elämyksiä, vaatii se yrityksiltä suunnitelmallisuutta ja erilaisia mietintöjä. Pinet, Gillmoret ja Tarssaset on syytä lukaista läpi ja ottaa sieltä itseään viisaampien opit omakseen.
Kannatta miettiä, miten palvelusta synnytetään elämys. Pyritäänkö tarjoamaan massoille yhtä ja samaa palvelua tehokkaasti, mutta kuitenkin yksilöllisesti räätälöiden (massakustomointi), jolloin siitä syntyy elämys. Vai pyritäänkö kokemusta rikastamaan mahdollisimman mukaansatempaavaksi opetuksellisuuden, viihteellisyyden, estetiikan tai todellisuuspakoisuuden keinoin. Vai rakennetaanko kokemuksesta elämys tekemällä siitä teemallinen tai draaman kaarta mukaeleva ”teatteriesitys”. Vai käytetäänkö näistä useampaa vai jopa kaikkia.
Hinnoittelusta
Elämysten hinnasta puhuttaessa tulee kadunmiehelle ensin mieleen ilmaiset, mm. luonnosta ammennettavat elämykset, jotka ovat kaikkien saatavilla ja vieläpä veloituksetta. Nämä eivät kuitenkaan saa elämystaloutta kasvamaan tahikka kukoistamaan, joten menestystä ja mammonaa halajavat yrittäjät rahastavat elämyksillä, jotka voi hinnoitella. Näitä ovat esimerkiksi paikkaan, aikaan ja toimintaan erityisesti ”rakennetut” elämykset. Hinnoittelun perusta voi olla sisäänpääsy-, liittymis-, vierailu- tai jäsenmaksu tai tapahtumakohtainen tai aikaan perustuva maksu riippuen tarjottavan elämyksen luonteesta.
Markkinoinnista
Elämyksiä kuten muitakin tuotteita ja palveluja tulee markkinoida. Itse asiassa elämyksen arvoa voidaan jopa kasvattaa markkinoimalla sitä elämyksellisesti. Nykyteknologia mahdollistaa mitä hienoimpien markkinointikeinojen hyödyntämisen. Tästä tulee mieleen esimerkiksi kampanja x, jota markkinoidaan verkossa upealla videolla ja koukuttavalla pelillä. Asiakas saadaan elämyksen valtaan jo ennen varsinaisen elämyksen kokemista. Ihannetilanne on, jos markkinointiviestejä syötetään asiakkaan tietoisuuteen myös elämyksen aikana ja sen jälkeen.
Kun elämykseen liittyy virtuaalisuus, kannattaa markkinoinnissa hyödyntää sosiaalista mediaa. Se on nopea ja tehokas tapa saada tuote tai palvelus laajaan levitykseen. Myös suosittelu on erittäin tehokas markkinointikeino eli sitä kannattaa hyödyntää aina, jos mahdollista. Tulevaisuudessa keinovalikoima tulee varmasti vielä laajenemaan ja monipuolistumaan. Kuten markkinoinnissa yleensä, myös elämysten markkinoinnissa tulee muistaa asettaa kaikelle tekemiselle mitattavat tavoitteet ja miettiä, kuinka hankittua asiakasdataa hyödynnetään jatkotoimenpiteitä suunnitellessa.
Elämyksistä muutokseen
Elämystalouden jälkeen seuraava talouden muoto on muutostalous, jossa tavoitellaan henkilökohtaista muutosta, transformaatiota. Tästä esimerkkinä voisi mainita kaiken aikaa suosiotaan kasvattavan palvelun eli kuntokeskusten personal trainerit. Heidän odotetaan opastavan asiakkaan terveempään ja urheilullisempaan elämään, tekemään hänestä uuden ja paremman ihmisen. Muita muutostalouden ilmiöitä ovat mm. ”ihmeitä tekevät” kylpylähoidot, retriitit, joogaleirit ja vastaavat, joissa taustalla on ikuinen toive ja odotus paremmasta elämästä ja paremmasta minästä. Eikä menne kauaakaan kun kuljeksimme kaduilla trendikkäissä google-silmälaseissamme elämykset silmäkalvoillamme vaihtuen. Tämän päivän kiihkeärytminen elämä niin työssä kuin vapaa-ajallakin tarjoaa hedelmällisen maaperän uusien elämys- ja muutospalveluiden syntymiselle. Mutta kaikessa tässä elämyksellisyyden euforiassa täytyy koko ajan muistaa, että keskiössä on asiakas eli ihminen ja hänen kokemuksensa.
Lähteet
Blogin teksti on omaa tuotantoa ja paljolti myös omaa ajatuksenvirtaa. Lähteistä merkittävin on Sanna Tarssasen luentomateriaali ja sieltä kovalevylleni iskostuneet opit ja ajatukset. Muita lähteitä olen käyttänyt, referoinut ja hyödyntänyt hyvinkin vapaamielisen löyhästi.
Gilmore James H. & Pine Joseph II, The Four Faces of Mass Customization, Harvard Business Rewiev, January 1997. Luettavissa: http://hbr.org/1997/01/the-four-faces-of-mass-customization/ar/1. Luettu 11.9.2014.
Lüthje Monika & Tarssanen Sanna (2013), Matkailuelämysten tuottaminen ja kuluttaminen –artikkeli teoksessa Matkailututkimuksen lukukirja, toim. Veijola. Lapin Yliopistokustannus.
Pine II, B. Joseph & James H. Gilmore (2011), The Experience Economy. Harvard Business School Press, Boston.
Pine II, B. Joseph & Kim C. Korn (2011), Infinite Possibility, Creating Customer Value on the Digital Frontier, Berett-Koehler Publishers, Business Book Summaries, January 1, 2013.
Tarssanen Sanna, 3.-4.9.2014. HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu. Luentoaineisto MSL14. Helsinki.